Agility er en hundesport, som er blevet meget populær, både som konkurrence og for sjov.

Agility kommer af det engelske ord agile, som betyder rask, kvik, hurtig, smidig. Agility går ud på at hunden så hurtigt som muligt og med så få fejl som muligt gennemløber en bane med forskellige forhindringer. Hunden skal bl.a. krybe gennem tunneller, balancere på planker, springe over forhindringer af forskellig højde og længde, løbe igennem en slalom, balancere på en vippe mv.

De første Agility opvisninger fandt sted som pauseindslag ved store ridestævner i England i slutningen af 1970′erne. Det er således ikke tilfældigt at Agility kaldes en slags ridebanespringning for hunde. Siden har Agility udviklet sig til en seriøs hundesport, hvor der afholdes Verdensmesterskaber.

Det er samtidig en sport med et stort publikumstække. Ved hundestævner får man hurtigt øje på agilitybanen, hvor mange tilskuere og hundeførere er samlet og glæder sig over den hurtighed og smidighed hundene – og hundeførerne – udfører når banen med forhindringer skal gennemløbes på kortest mulig tid uden fejl.

Endnu er det ikke alle DcH afdelinger, der har Agility på programmet, men flere ser denne form for hundetræning som en spændende fornyelse og tager den derfor med i deres tilbud til medlemmerne.

Kontrol og lydighed
Da hundeføreren i Agility uden snor skal føre sin hund gennem en bane med mange forhindringer så hurtigt som muligt, kræver det at hunden har god kontrol over sin krop, og at hundeføreren har kontrol over sin hund og med sine kommandoer og ikke mindst sit kropssprog, fortæller hunden, hvad den skal gøre. En god portion lydighed hører derfor også med, hvis hund og fører vil nå noget i denne sportsgren.

Du kan typisk begynde at træne Agility med din unghund, når den har gennemført hvalpe- og begynder/grundkursus. På det tidspunkt er hunden tilstrækkeligt udvokset. Små racer er hurtigere udviklet end store, men som hovedregel gælder, at man skal være forsigtig med at træne Agility med hunde under 12 måneder. For at deltage i konkurrencer skal hunden være 18 måneder.

Agility for sjov
Men du behøver slet ikke at tænke i konkurrencebaner for at træne Agility med din hund. Rigtig mange hundeejere træner Agility sideløbende med DcH´s andre programmer, fordi de synes at det er en god aktivering af hunden og hunden får en masse selvtillid og bliver mere lydig – og så er det rigtig sjovt for både hund og fører.

Ved konkurrencer inddeles hundene i 3 størrelser:

  • Lille klasse med en skulderhøjde op til 34,99 cm.
  • Mellem klasse med en skulderhøjde fra og med 35,00 cm til og med 42,99 cm.
  • Stor klasse med en skulderhøjde fra og med 43,00 cm.

De 3 størrelser konkurrerer ikke mod hinanden.

De officielle klasser omfatter både Agility og Spring klasser.

  • I Agility klasserne er alle forhindringer med.
  • I Spring klasserne kun forskellige former for spring, tunneler og slalom.

Endvidere tilbyder DcH de uofficielle klasser junior og senior.

Både Agility og Spring er inddelt i forskellige klasser:

  • Klasse 1 er for nye hunde.
  • Klasse 2 er for mere trænede hunde.
  • Klasse 3 er den højste klasse i DcH.
  • Åben klasse. Alle kan deltage i åben klasse. Resultater opnået her tæller med til kvalifikation til DcH’s årlige Danmarksmesterskab.

Oprykningsregler:

  • Klasse 1 til 2: 8 fejlfrie gennemløb, heraf mindst 4 i agility.
  • Klasse 2 til 3: 6 fejlfrie gennemløb, heraf mindst 3 i agility, samt placering blandt de 20% bedste oprundet ud af antal deltagende hunde i klassen.
  • For oprykning kræves AG gennemløb under mindst to forskellige dommere.

Hunden kan kun deltage i den klasse, hvor den hører til og resultaterne beregnes hver for sig i Agility og Spring.

Forskellen mellem klasserne kendetegnes ved banens sværhedsgrad og hvor hurtigt hunden skal gennemføre løbet. Der er bestemte regler for hvilke fejl man kan få, f.eks. hvis hunden river dele af et spring ned, forlader forhindringer den skal forcere i utide mv.

På samme måde kan man få vægringer hvis hunden f.eks. løber udenom et spring. Endelig er der en række ting og omstændigheder, der gør, at hunden kan diskvalificeres, f.eks. hvis den tager et forkert spring i forhold til den bane som dommeren har lavet.

 

Nyheder

Sponsorer