Rally Lydighed

Rally skilt 16Rally blev først beskrevet i USA af Bud Kramer. Hans mål var at beskrive et prøveprogram, hvor det positive og villige samarbejde mellem hund og fører var i højsædet. De enkelte øvelser skulle afspejle den kommunikation og de bevægelser, som skabte det gode grundlag for det daglige samvær med hunden.

Rally skilt 22

De øvelser, som Bud har beskrevet, er alle udviklet så de kan bruges i hverdagen når hunden fx er med i byen og man skal udenom ting, kigger på vinduer og møder venner og bekendte. I 2001 blev de første prøver gennemført i USA og siden 2003 er Rally blevet brugt i træningen flere og flere steder i Danmark.

Siden 2006 har der, i Danmark været afholdt prøver i Rally. Ved prøverne er glæden, udstrålingen og samarbejdet vigtigere end præcisionen. Under prøven kan der kommunikeres frit med hunden, og der er ingen krav om at der skal bruges særlige kommandoer.

Prøverne gennemføres på en bane med 10 til 20 skilte, som angiver hvad hunden og føreren skal gøre, fx stoppe og få hunden til at lægge sig. Hundeføreren skal selv finde den rigtige vej rundt på banen og sikre at hunden får gjort øvelserne rigtigt. Det hele foregår i et raskt tempo og med en udstråling af glæde og overskud. Det gør også at prøverne er underholdende at se på.

Mange lydighedstrænere har fundet inspiration i Rally og har selv fundet på flere øvelser med tilhørende skilte, men glæden og den initiativrige hund, som er grundlaget i Rally, har også skabt rigtigt mange rene Rally hold, som arbejder målrettet mod prøver i Rally.

Der konkurreres i 5 klasser, begynder, øvede, ekspert, champion og en åben klasse som alle kan starte i. Den åbne klasse er den hvor man kan opnå udtagelse til DcH’s DM i Rally

 
Hvordan arrangerer jeg en konkurrence?
 

Nyheder

Sponsorer